Kako smo si različni

Vedela sva v kaj se podajamo in s kakšnimi pogoji se bomo soočali, a še vedno se včasih vprašava za kaj je tako. Meniva, da smo zahodnjaki veliko bolj odprti in bolje sprejemamo različne kulture, ljudi in se jim lažje prilagodimo kot oni nam. Šele zdaj po treh mesecih bivanja v njihovih domovih sva ugotovila, da nas ne razumejo ali pa nas preprosto nočejo. Sva pa v tem času postala bolj hvaležna za vse stvari, ki jih imava v življenju.

1. Odnos do naravnega okolja

Na splošno ljudje tukaj na Fijiju nimajo nikakršnega odnosa do narave, nimajo urejenih odlagalnih površin ali košev za smeti, razen v čisto strogem centru mesta ali pa v parkih. Najbolj žalostno je opazovati kako ljudje po ulicah, vaseh in izoliranih otokih zavržejo plastenke in vrečke tam kjer se jim zazdi. Tudi med plovbo na ladjah čisto vsak zavrže plastenko pijače ali embalažo hrane naravnost v morje, čeprav ima koš za smeti čisto blizu.
Včasih sva tudi kakšno smet pobrala za njimi, da bi videla njihovo reakcijo. A njihovi obrazi so hladni kot sladoled, ki ga poližejo, vrečko pa veselo spustijo v kakšen potoček in se ti še veselo nasmejejo in si mislijo” lejga tega idiota”.

2. Nečistoča njihovih domov

Po skoraj treh mesecih bivanja tukaj sva se že čisto prilagodila na njihove razmere, vseeno pa se morava zelo potruditi, da se približamo našim higienskim standardom kot smo ga imeli doma. Glavni problemi v njihovih domovih je čistoča kuhinje, toaletnih prostorov in kopalnic, ki pa so zelo pomembni in vplivajo na naše zdravje.
Zato veliko truda vloživa v našo čistočo, ki je bila doma čisto samoumnevna. Nikoli se tudi ne tuširamo bosi in se vedno obujemo v natikače. Na zunanjih otokih, kjer imajo veliko problemov s čisto vodo, pa smo vedno uporabljali deževnico za umivanje in tuširanje. Velik problem je tudi naše spanje, saj v veliko primerih spimo na umazani posteljnini ali pa je sploh ni in si naredimo ležišče na trdih tleh. Pogrnemo si kakšno debelo odejo in jo zaščitimo z našim kosom čiste oprane prevleke.

3. Nezdrava prehrana

Ker imajo domačini zelo nezdrave prehrambene navade, zelenjave pogosto sploh ni v njihovem jedilniku, razen kasawe in dalota, ki pa je gomoljna zelenjava. Ker pa je Ana še majhen otrok in tudi midva rada uživava  zdravo in redno hrano, si zmeraj skuhamo en topel obrok na dan in probamo zaužiti čim več sadja in veliko zelenjave.
Zato večinoma zmeraj jemo sami in ne čakamo na njihove pozne in nezdrave večerje.

4. Na njihove besede se nikoli ne zanašaj stoodstotno

Velikokrat sva bila že razočarana, ker nama je kdo obljubil kakšno stvar. Na hitro pa jo je tudi pozabil. Tako se je zgodilo na Vanua Balavu, ko sva si zelo hitro želela nazaj na glavni otok. Domačin nama je zagotovil, da se vrnemo domov z veliko boljšo ladjo, ker pozna kapitana te ladje. Na koncu je vse pozabil in sva ga morala prositi na kolenih, da nam je nekako priskrbel mesto na ladji, a ne za takšno ceno kot pa je trdil na začetku. Mogoče je od preutrujenosti pozabil na naju ali pa je izgubil spomin.

About

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja