San Sebastian-Donostia, prestolnica svetovne kulinarike

Po desetih urah in pol vožnje z vlakom iz Santiaga de Compostela smo utrujeni, a veseli, izstopili v baskovskem mestu. Hitro smo ugotovili, da bo naslednjih pet dni, ki smo jih nameravali preživeti v San Sebastianu, zelo pestrih in razburljivih. In imeli smo prav – San Sebastian je za naju eno izmed najlepših in najbolj živih mest Evrope!

Mesto z ene strani obdaja Atlantski ocean, z druge pa zelena baskovska hribovja, ki bdijo nad mestom. Na vzhodnem, novejšem dela mesta, imenovanem Gros, je prelep zaliv s plažo Zurriola, na kateri so nadobudni domačini in turisti na valovih preizkušali svoje veščine. Del plaže je urejen tudi za kopalce in poskrbljeno je, da kopalci ne zaplavajo v območje, kjer se surfa ali obratno, da ne pride do poškodb. V tem delu mesta je tudi veliko dobrih pintxos barov in restavracij. Na koncu plaže stoji moderni kongresni center Kursaal, kjer se vsako leto odvija največji filmski festival v Španiji.
S prečkanjem mostu nad reko Urumeo pridete v stari del mesta z ozkimi uličicami, na katerih najdete najboljše pintxos bare v mestu, ki so znani po vsem svetu. Na hribu Urgull, tik nad starim mestnim jedrom, stoji dvanajstmetrski kip Jezusa Kristusa z utrdbo, ki je v 12. stoletju služila obrambi mesta. Ta bdi nad mestom in glavno mestno plažo La Concha. Plaža La Concha v istoimenskem zalivu je ena najbolj znanih mestnih plaž v Evropi in je v glavni sezoni, posebno med vikendi, polna sonca željnih turistov in domačinov. Na koncu te plaže se bohoti palača Miramar, poletna rezidenca španske kraljeve družine iz 19. stoletja. Če od tam nadaljujete pot po sprehajalni aveniji ob plaži Ondarreta, pridete vse do konca zaliva, ki ga krasijo tri jeklene skulpture Peine del Viento, ki so delo domačina Eduarda Chillida. Vsaka skulptura tehta deset ton in je vgrajena v naravne skale, ki kljubujejo sili kantabrijskega morja. Če želite, se lahko le streljaj od tam z več kot sto let staro vzpenjačo odpeljete na Mount Igeldo in z višine občudujete mesto v vsej svoji lepoti.

Kje bivati?
Ker se zelo rada zaneseva na TripAdvisor in sva že pred rezervacijo rada informirana o nastanitvi, sva ga tudi tokrat uporabila kot pomoč. Pension Aia je bil v rubriki Bed&Breakfast po ocenah gostov najbolje ocenjen v San Sebastianu.
Še več kot to, navdušena sva bila nad lokacijo, saj je penzion od plaže Zurriola oddaljen le tri minute hoda, v njegovi bližnji okolici pa je vse, kar turist rabi. Kljub temu da smo prvi dan prišli v penzion malo čez deveto uro zvečer, nas je gostitelj Paul sprejel z veliko dobrodošlico in si vzel čas za obrazložitev, kje dobro jesti. Njegovih priporočil sva se držala in povsod je bilo izjemno! Higiena penziona je bila odlična, kopalnica in toaletni prostori so bili skupni, a vedno čisti. Tako je bilo tudi v kuhinji, kjer je bilo osebje penziona vedno na preži, če je kateri od gostov včasih kaj pozabil pomiti za sabo.

Kje jesti?
V San Sebastianu boste težko lačni. Veliko je kvalitetne izbire: od nagrajenih Michelinovih restavracij, slaščičarn, barov, kjer strežejo kave in sladke dobrote, pa do pintxos barov, kjer si lahko privoščite kozarec piva ali cave, španskega penečega vina.
Prvi pintxos bar, ki sva ga obiskala, je bil Bergara bar, lociran blizu našega penziona. Pintxosi so bili natančno postavljeni po šanku in bilo jih je toliko vrst, da sva se zelo težko odločila, katere izbrati, saj so vsi izgledali zelo mamljivo.
Druga naša izbira je bila restavracija Bodega Donostiarra, locirana v novem delu mesta Gros blizu kongresnega centra Kursaal, ki smo jo obiskali dvakrat. V njej lahko izbirate med jedmi pintxos velikosti in jedmi na krožniku. Vendar je po našem mnenju bolje pokušati manjše porcije različnih jedi. Res ekstremno dobro!

V starejšem delu mesta Parte Vieja, ki je zaradi uličic, polnih pintxos barov, tudi najbolj turistično obiskan, sva obiskala kar nekaj pintxos barov. Ker sta Bar Sport in Borda Berri soseda, sva jih sklenila obiskati kar skupaj. V obeh je bila precejšnja gneča in sva se morala kar malce potruditi ter preriniti do šanka, da sva prišla do slastnih kruhkov. Po prvih dveh pintxosih v prvem baru sva odkorakala še do sosednjega – Borda Berri in si tam izborila prostor za mizo, si v miru naročila kozarec belega vina ter nekaj pintxosov. V ta stari del mesta ozkih uličic sva se vračala skoraj vsak dan in obiskala še nekaj barov.
Bar A Fuego Negro sva tako obiskala zaradi priporočila Elene Arzak, hčerke slavnega Juan Mari Arzaka, ki je baskovsko kuhinjo ponesel v svet. Njihovi pintxosi so bili sicer okusni, prostor pa je, žal, bolj spominjal na nočni klub v zgodnjih jutranjih urah, ko ga dodobra zapolni vonj politega alkohola.
Navdušila nas je restavracija La Vina, kjer se je splačalo poskusiti njihovo sirovo torto. Poleg pintxosov in vina je bila prava sprostitev po dolgem pohajkovanju.
Ne smeva tudi pozabiti omeniti glavne tržnice, Mercado de la Bretxa, ki leži tik ob vhodu v stari del mesta. Na njej je ogromna izbira mesnin in sirov, ne manjka niti pestre ponudbe morskih rib. Vsi glavni kuharji Michelinovih restavracij v mestu in okolici tam kupujejo sestavine za svoje kuharske mojstrovine.
Nedaleč od tržnice se nahaja Plaza Gipuzkoa z baroma Kafe Bat in Barrenetxe, kjer domačini srkajo jutranjo kavico. Priporočamo, da naročite cafe solo ali pa skodelico močnega espressa, kot to počno domačini in uživate v razgledu na lep urejen vrt sredi trga.
Malo izven središča mesta, v bližini katedrale Buen Pastor, se nahaja Pasteleria Geltoki. Tam strežejo najboljše rogljičke in male tortice na celem svetu. Tega kraja nismo izpustili niti en dan našega obiska in dan sva vedno začela s kavo in sladkimi priboljški.

San Sebastian sva imela željo obiskati že nekaj časa. Z gotovostjo lahko rečeva, da ponuja čisto vse, kar si človek zaželi in je primeren za vsak žep: od muzejev, obiska katedral, nakupovanja, sončenja na plažah, surfanja pa do obiska pintxos barov, restavracij in slaščičarn. Meniva, da si San Sebastian več kot zasluži sloves prestolnice svetovne kulinarike.

 

 

About