Teden dni Sydneya

Sydney je za naju mesto v katerem se popotnik počuti res sproščeno in uživa v veliko stvareh, ki jih ponuja. Želiva vam pokazati kako najbolje izkoristiti to mesto tisočerih slik in v roku enega tedna raziskati širše območje mesta.

1. dan: Ker je to mesto najbolj znano po njegovi prelepi Operi in Harbour Bridgu, smo se tudi mi prvi dan zapodili proti glavnima znamenitostima. Ker smo bili nastanjeni na Kings Cross ulici smo imeli do centra mesta kar blizu. Zato nam ni bilo težko in smo se kar peš odpravili najprej mimo Hyde Parka do St.Mary’s Cathedral in pot nadaljevali do Royal Botanic Garden, kjer smo občudovali raznorazno rastlinje in lepe zelenice parka.V bližini se je v vsej svoji arhitekturni lepoti razkazovala lepotica na desnem bregu zaliva mesta, Sydney Harbour. Po nekaj fotkah, posnetkih in malo krajšim počitkom na njenem stopničastemu dvorišču, smo se odpravili do Circular Quay in tam v množici turistov nekaj pojedli. S polnimi želodčki nam je bilo lažje nadaljevati pot proti točki Dawes Point Park.Ta park leži točno pod Harbour Bridgu in okoli tega vzpetinastega parka obdanega s petimi topovi iz 18.stoletja, ki so  bili kopenska obramba za mesto, smo si privoščili slasten sladoled in občudovali ta prelepi most in poslušali zvoke prometa na njem.Malce so nas že bolele noge, a smo vseeno vztrajali in pot nadaljevali ob zalivu Walsh Bay do Sydney Observatory, najstarejšega avstralskega observatorija, ki se nahaja na malem hribčku obdanem s parkom. Od tam smo se odpravili še do China Town, kjer smo se potepali okrog po George Street ulici, Liverpool Street in Dixon Street, ki ponujajo pestro izbiro majhnih restavracij in okusnih jedi (yum cha, crispy duck, dumplings). Po celodnevnem pohajkovanju smo se od tam odpravili nazaj, saj je bilo za nami veliko prehojenih kilometrov.

2. dan: Obiskali smo Taronga Zoo, ki leži nasproti Sydney Harbour v delu okrožja Mosman. Do tega kotička mesta smo se odpravili z metrojem. Kings Cross postaja leži minuto stran in je povezava res enostavna, samo pogledati si morate malo mapo postaj in že vam bo vse jasno. Za vse mestne prevoze se uporablja kartica Opal Card, vse kar morate narediti je, da jo napolnite. Top Up Card imate vedno v bližini postaj v časopisnih prodajalnicah, trafikah, ki so na vhodih označene s Top Up nalepko. Izbrali smo končno postajo Circular Quay in se od tam odpravili z ladjo do živalskega vrta. Tudi za ladjo lahko uporabite Opal kartico. Za Taronga Zoo smo kupili kombinirano karto (ladja+gondola+vstopnina=50AUD za odraslo osebo) na okencu pred odhodom ladje. Vzeli smo si kar cel dan, si v miru ogledali živali in uživali v predstavah.

3. dan: Za tretji dan smo si izbrali malo pohajkovanja po Paddingtonu, na vzhodnem delu mesta. Za naju je bil res prijeten sprehod po ulici Oxford Street in Glenmore Road po številnih malih trgovinicah domačih blagovnih znamk, pa tudi znanih kot so Zimmermann, Scanian Theodore, Sass. Ustavili smo se v italijanski kavarnici Alimentari kjer smo res uživali ob dobri kavi, za Ano pa so imeli tudi nekaj česar se je zelo razveselila in sicer Kinder jajček. Odpravili smo se pogledat dva glavna športna objekta, ki stojita v bližini.

Kavica in kinder jajček v Alimentari baru

Sydney Cricket Ground in Allianz Stadium sta za kriket in rugby navdušence zelo pomembna športna objekta tukaj v Sydneyu.
Počasi, ko smo se naveličali pohajkovanja, smo se odpravili z avtobusom do Bondi plaže z bazenom Icebergs pool, tik ob morju. Zanimivo je opazovati kako valovi butajo v bazen in ga preplavljajo s penečimi se valovi. Ta zlato peščena plaža je pravi odmik od mesta in za željne surfanja in valov pravšnja za uživanje na njej.

4.dan: Zjutraj smo se odpravili skozi Surry Hills do Alfred parka, kjer se je Ana igrala na gugalnici. Po guganju in malo krajšem počitku smo prispeli do Chippendale, točno do Cleveland street in se ustavili v Brickfields bakery and cafe, kjer sva jedla najboljši zajtrk v mestu in kofetkala v luštni družbi domačinov. Po polnih želodčkih smo nadaljevali do Central Park. Ta velika in zelo zanimiva, arhitekturno trajnostna zgradba skriva v svoji notranjosti veliki nakupovalni center vseh mogočih znamk in tudi nešteto restavracij azijske in tudi turške kuhinje. Je pravi kraj, da vaša kreditna kartica malo potelovadi. Odpravili smo se naprej do Newtowna, točno na King Street ulico kjer smo v  knjigarni Better Read Than Dead brskala po različnih žanrih knjig, Ana pa je našla svoj knjižni kotiček z igračami. Na kosilo smo se odpravili za vogal ulice na O’Connell Street v Brewtown Newtown. Jedla sva res za krožnike poliznit dobre solate z lososom in jajčevci. Ker sva ljubitelja dobre kavice pa sva zamenjala lokacijo in se odpravila nazaj na glavno ulico in v kavarnici Cafe Shenkin, uživala v flat whitih, Ana pa v maslenem rogljičku.

Solata za poliznit prste v Brewtown Newtown

5.dan: Kar se tiče vremena je bil najslabši dan, saj je po malem vseskozi deževalo. A smo se vseeno odpravili do plaže Manly. To malo mestece ponuja vse po malem od glavne nakupovalne ulice polne trgovinic surfarskih znamk in tudi ostalih priznanih in domačih znamk. Veliko izbiro restavracij tudi za goste z zelo zahtevnim okusom, predvsem pa veliko peščeno belo plažo z valovi za surfanje in veliko sprehajalnih poti v okolici s prelepimi malimi zalivčki in praznimi plažami. Mi smo se zaradi slabega vremena odločili za pohajkovanje po mestu, plaži in se ob popoldanskem času odpeljali z avtobusom čez hrib v sosednji Mosman. Od avtobusne postaje smo se po hribu navzdol peš odpravili do Balmoral Beach in si svoje želodčke napolnili v grški restavraciji Kazzi z odličnimi grškimi pitami.

6.dan: Zadnji dan smo se odpravili do Darling Harbour skozi Pyrmont Bridge do Australian National Maritime Museum in na njegovem obrežju opazovali zgodovinsko ploščo priseljencev iz celega sveta skozi pretekli čas, ki so se priseljevali v to oddaljeno deželo. Malček streljaj naprej smo zagledali velik nakupovalni center The Star z velikim Casinojem, trgovin prestižnih blagovnih znamk in restavracij. Če želite peljati svojo izbranko v najboljši hotel, The Darling in najboljši restavraciji v mestu (Sokyo, Momofuku Seiobo) ali pa samo na najboljše cmočke, dumplingse v mestu, je The Star prava izbira za vas. Po kosilu v The Star smo se odpravili v Pyrmont, točneje do Pyrmont Fish Market kjer smo bili presenečeni ob veliki izbiri morskega živeža. Tam človek lahko okusi vse kar prihaja sveže iz morja in to tako, da si lahko samo izbere  in mu postrežejo pripravljeno kar tam. Res prava škoda, da so bili naši želodčki že polni saj je bilo toliko dobre sveže morske hrane na enem mestu, ki jih v celem najinem življenju še nisva videla.

Pyrmont Fish Market

Naj zaključim, da je bil to naš eden najlepših tednov, ki smo ga doživeli skupaj kot družina. To mesto smo doživljali v njegovi polni lepoti in raznolikosti njegovih predelov mesta. Kar pa je bilo najbolj pomembno pa je, da smo se ves čas počutili zelo srečne in hvaležne, da smo lahko obiskali to mesto na našem potovanju.

About

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja