Lombok

Otok Lombok je po sestavi zelo podoben sosednjemu in večjemu Baliju, a za razliko od njega še veliko bolj naraven in ponuja ravno toliko kot slednji ali pa še malo več. Mi smo si za obisk Lomboka rezervirali dober teden dni.

Najprej smo se odpravili do Senggigija, kjer smo z motorjem raziskovali vasice in riževa polja severneje od glavnega mesta Mataram. Peljali smo se skozi bujen gozd opic in se tam ustavili, a so bile te male živalce kar preveč napadalne. Zato smo raje nadaljevali pot po lepi asfaltirani cesti polni ovinkov in opic ob njej, ki so nas radovedno spremljale.

Za bivanje smo si izbrali mali homestay Villa Jati Mangsit. Tam smo preživljali mirne popoldneve, ko smo se vrnili iz celodnevnega potepanja, se malo sprostili in zaplavali v bazenu. Ker nam je že zmanjkalo idej za raziskovanje okolice Senggigija, je bil naslednji dan ravno pravšnji za naš odhod na jug Lomboka. Rezervirala sva shuttle bus, ki nas je prišel pobrati izpred našega homestaya in nas odložil dve uri kasneje pred našim novim domovanjem Jivana Resort v kraju Kuta Lombok.

Priznava, da naju je pogled na velik urejen vrt z bazenom okoli glavne zgradbe, v katerem je restavracija in recepcija, tako navdušil in sva komaj čakala, da odložimo ves naš balast, ki smo ga imeli na sebi in se odpočijemo v našem novem raju.

Kuta Lombok nama je bila zelo všeč. Številni lokalčki s filozofijo zdrave hrane, mladih in malo manj mladih zagorelih teles na motorju in surf desko, željnih valov in žgočega tropskega sonca. Zelo naju spominja na Canggu, Bali izpred nekaj let, mogoče desetletjem, ko še ni bil tako prenaseljen. A se počasi a vztrajno modernizira in stopa po stopinjah Cangguja. Zaradi velikega zanimanja tujcev po nakupu zemljišč in gradnji večjih hotelov, ki niso še ravno praksa tukaj, se na žalost naravno okolje hitro in korenito spreminja v moderen letoviški kraj.

Žal se dogaja po celem našem malem ljubem planetu, da turizem postaja v določenih krajih že tako obremenjujoč. Še posebno v revnejših državah sveta, ki nimajo sistema o ravnanju z odpadki, da bo kmalu v okoliškem morju in oceanih več odpadkov kot pa morskega živeža. Začnimo spremembo pri sebi in se zavedajmo, da smo še vedno močno odvisni od narave same.

About