Medeni tedni na Kikladih

Se sprašujete kam odditi na medene tedne in ob tem uživati v lokalnih tavernah z najlepšimi razgledi, občudovati sončne zahode z vrha pobočja že davno ugaslega vulkana in se sprehajati po ozkih ulicah raztresenih belo modrih hišk?  Najbrž že poznate odgovor kateri kraj bi to bil.

Ja, Santorini. Otok številnih butičnih hotelov, ki so raztreseni po strmih vrhovih prečudovitih krajev kot sta Imerovigli in Oia.

Pogled z vrha na umirjeno morje ujeto v  lunine oblike strme obale te prevzame in takoj se zaljubiš. Ko boste izbirali hotel, vam svetujeva za rezervacijo vsaj pol leta v naprej.

Žal so cene v Oía in Imerovigliju visoke zaradi posebne lege in razgleda. Se pa vam vsaj enkrat v življenju splača pogledati malo globlje v mošnjiček in resnično uživati dneve, ki so na otoku res nekaj prečudovitega.

 

Če kdo od vas okleva med tropskimi destinacijami in Santorinijem zgolj zaradi dejstva, ker je Santorini le Grški otok, vam lahko rečeva, da boste na njem mogoče bolj uživali in si privoščili dosti več za ta denar, ki bi ga porabili za letalski prevoz do tropskih otočkov.

Midva sva letela iz Milana do Mykonosa, kjer sva preživela tri noči v krasnem hotelu Myconian Ambassador Relais & Chateaux Hotel. Leži na  južnem delu otoka v kraju Platis Gialos z istoimensko plažo , ki je v tistem času ponujala še veliko praznih mest in kristalno čisto morje. Bivala sva v čudoviti beli prostorni sobi z jacuzijem in prelepim razgledom na zaliv. Da so ti dnevi zelo hitro minevali je pripomoglo vzdušje v hotelu in okrog njega.

Kljub temu pa sva se zelo veselila težko pričakovanega obiska Santorinija. Vkrcala sva se v hidro gliser družbe SEAJETS in prispela po dobrih dveh urah vožnje do glavnega pristanišča na otoku. Tam sva v množici ljudi in avtomobilov poiskala taksi, ki naju je odpeljal do najlepše in najbolj znane vasice po opazovanju sončnega zahoda na svetu, Oia.

Prve štiri dni sva bivala v Kirini Santorini. Hotel leži na eni najlepših lokacij v Oii. Vsak apartma ponuja pravo razkošje z neverjetno mehkimi posteljami in osupljivim pogledom na kaldero. Hotel ima tudi eno najboljših restavracij z božansko okusno hrano in bogato vinsko karto lokalnih in tudi tujih vin. V tem času sva tudi obiskala najbolj znano vinsko klet Domaine Sigalas z zelo kvalitetnimi mediteranskimi sortami vin kot so Assyrtiko, Aldani, Athiri, Mandilaria in Mavrotragano.

Kljub temu, da  Oia leži visoko nad morjem se vseeno najde lepe kotičke kjer lahko zaplavate v kristalno čistem morju. Amoudi Bay in Katharos beach sta idelna kraja kjer se lahko pošteno naplavate in tudi okusite zelo okusne grške jedi. Amoudi Bay je znan po številnih dobrih tavernah z svežimi morskimi jedmi, Katharos lounge pa leži nad istoimensko plažo z lepim razgledom nanjo in še bolj dobro hrano.

V naslednjih dneh sva se selila še malo bolj vzdolž promenade proti vrvežu Oie, do naslednjega hotela Atrina Canava 1894. Ko je najino prtljago osebje Kirinija pripeljalo do najinega naslednjega hotela sva bila že nastanjena v hladnem studiju z vonjavami svežega egejskega vetriča. V tistih dneh sva tudi odšla na enodnevno jadranje, ki je potekalo v zelo sproščujoči družbi. Ustavili smo se pri Palea Kameni, skočili smo v mrzlo vodo in zaplavali proti vročemu vrelcu rumeno motne vode z vonjem žvepla v zraku.

Preden smo skočili v morje nas je posadka lepo opozorila, da belobarvne kopalke postanejo oranžen kos perila. Jaz stručko pa jih nisem poslušal, zato so bele modre kopalke postale oranžno modre.

Jadrali smo vzdolž kaldere do rdeče in bele plaže in se tam tudi ustavili za plavanje in snorklanje. Ko smo vsi veselo čofotali v morju je iz krova jadrnice že veselo zadišalo in nas premamilo, da smo vsi odhiteli na veliko grško pojedino. Ko smo vsi zadovoljno vlekli trebuhe nazaj, smo se počasi odpravili nazaj in zajadrali z vetrom v jadrih.

Čakal nas je še ogled sončnega zahoda iz jadrnice na skrajnem zahodu otoka blizu Amoudi Baya, kjer je tudi najlepši kraj za opazovanje zadnjih sončnih žarkov, ki se utapljajo v mirno morje. Za nama je bil res eden najlepših dnevov na poročnem potovanju in se ga bova za vedno spominjala.

Ne smeva tudi pozabiti omeniti kraja, kjer strežejo najboljši gelato. Lolita’s Gelato je bil kraj, ko sva redno zahajala vsaj enkrat dnevno ali celo večkrat in se sladkala z slastnimi ledenimi kepicami različnih okusov.

Teden najinega uživanja ob dobri hrani in pogledih na pravljično kuliso Santorinija se je bližal koncu. Zadnji dan sva si v popoldanskem času ogledala tudi Imerovigli, ki je prav tako lep in čaroben kot Oia, vendarle malo manjši in bolj umirjen. Zato sva si obljubila, da naslednjič kakšen dan ali dva preživiva tudi tam.

Naslednji dan sva se že znašla na hidro gliserju na poti nazaj do Mykonosa in se vaselila še zadnjega dneva na otoku. Pohajkovala sva po majhnih ozkih ulicah glavnega mesta. Ogledala sva si glavni znamenitosti, Little Venice in mline na veter, ki stojijo na hribčku nad mestom.

Seveda pa ni manjkala okusna grška hrana in neverjetna izbira odličnih restavracij, ki so kar vabile in naju premamljale kljub temu, da nisva bila še lačna. Pa se je še vedno našel kakšen prostor v najinem želodčku.

Zato dragi zaročenci, če se letos nameravate poročiti in še vedno ne veste kam na medene tedne, vas bo najin zapis tako navdušil, da boste z mislimi sedeli tam nekje na čudoviti belo sivi terasi z najlepšim razgledom na umirjeno, kot zrcalo ujeto morje. Vi pa boste z eno roko držali kozarček dobrega vina, z drugo roko pa vašega novopečenega moža ali ženo in se veselili življenja, ki je pred vami.

 

 

 

About

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja