Potovati z otrokom? Mala mal’ca

V tem blogu se želiva malo razpisati o potovanju z otrokom in vas še malo bolj opogumiti, da se boste še lažje odpravili tja kjer mislite, da je z vašim malčkom to neizvedljivo. Če pa mislite, da je z rojstvom otroka konec potovanj, vam lahko poveva, da se prava potovanja takrat šele začnejo.

Kdaj je primeren čas, da začnemo potovati z otrokom?

Ko sva se odločila za našo prvo pot, ko je bila stara tri tedne, so nama nekateri dejali, da je še premajhna za kakršnokoli pot. Naju pa so pete tako srbele, da sva pozabila misliti kaj bi bilo vse lahko narobe. Naj poveva, da je bila najina prva izkušnja potovati z otrokom nekaj najlepšega in tako sva dobila še dodatni zagon, da v čimkrajšem času spet nekam odfrčimo. Če bi takrat poslušala druge, bi lahko ostala doma. Tako pa smo na potovanjih skupaj doživeli že veliko lepega in veliko lepega nas še čaka.

Potovanje z avtomobilom in letalom

Pravijo, da je začetek vsake stvari, ki se je lotiš naporen, tako velja tudi za prve začetke na potovanju z avtomobilom, letalom in drugimi prevoznimi sredstvi. Zato sva midva z najino Ano postopoma stopnjevala intezivnost in dolžino potovanj.

Temu bi rekla, da sva ravnala po najinem občutku ali zdravi kmečki pameti. Med potovanjem z avtomobilom sva s sabo imela razne igrače s katerimi je mamica na zadnjem sedežu zabavala Ano. Ko pa je bila malo starejša pa igrače niso več pomagale, zato sva ji na telefonu predvajale risanke, saj je imela obdobje, ko se ni marala voziti v avtu. Z letalom pa nikoli nismo imeli težav, saj se vedno nekaj dogaja.

Na daljših letih pa je vedno dobro poskrbljeno za otroke, saj so deležni raznih majhnih darilc in igračk, še posebno na letu z bolj znanimi letalskimi družbami. Si pa najraje rezervirava nočne lete, kjer se vsi dokaj dobro naspimo, še posebno najmlajši član družine.

Cepljenje in lekarna

Do drugega leta Anine starosti je nisva hotela cepiti proti kakršnim tropskim boleznim, ker je bilo rednih ceplenj že dovolj. Zato sva izbirala varne destinacije in kotičke po katerih smo potovali. Meniva, da je takih krajev zelo veliko, še posebno kot sta Tajska in Bali.

Sedaj, ko pa smo potovali dlje časa in smo si izbrali malo bolj zahtevne destinacije, pa sva se odločila tudi za cepljenje. Cepljena je bila proti Tifusu in proti Hepatitisu A in B. Ker pa je sedaj že cepljena proti Hepatitisu B, se ji pred šolo ne bo potrebno cepiti.

Kar sva se v preteklih mesecih naučila je to, da je manj več. Pogosto se sprašujemo, kaj vse vzeti na potovanje. Midva s sabo vzameva nekaj za zbijanje vročine (svečke), probiotike (BIO GAIA), ki jih je Ana jemala tudi doma, otroške repelente (ZANZI. SPRAY ali JUNGLE FORMULA KIDS), ter kakšen sirup proti kašlju.

Za vse ostalo vam priporočava obisk lekarne tam kjer potujete, saj se nama je izkazalo, posebno v tropskih krajih, da naša zdravila ali kreme niso tako učinkovite kot pa njihove.

V najinem blogu, PRVI OBISK PRI ZDRAVNIKU, pa si lahko preberete našo prigodo na potovanju po Fijiju.

Kje se zavarovati?

Za tiste, ki potujete večkrat letno se vam splača vzeti celoletno družinsko zavarovanje. Midva sva izbrala zavarovanje pri Corisu, ki nama je bil v tistem trenutku najbolj primeren, saj sva iskala celoletno zavarovanje brez prekinitve. Je pa vse odvisno na kakšno potovanje greste, za koliko časa in kakšen paket želite imeti.

Vam pa svetujeva, da se pri več ponudnikih dobro posvetujete glede na vaše želje in se potem odločite za najbolj primernega.

 

About