Možinetova hiša – apartmaji

Šentjošt nad Horjulom je vasica pred vrati Ljubljane v osrčju Polhograjskih Dolomitov in je kraj z bogato zgodovino. Tukaj so nekoč lovili mostiščarji, bivali Kelti, potovali rimski trgovci, ustvarjali srednjeveški freskarji, od tukaj hodili na bojišče soške fronte v 1. svetovni vojni in ustanovili prvo vaško stražo v času 2. svetovne vojne. A midva, kot sodobna popotnika, sva se odločila za ta kraj iz gurmanskih razlogov. Domov se nama ni ljubilo voziti, zato sva po priporočilu šefa kuhinje Gostišča Grič, kjer sva imela rezervirano večerjo, izvedela za Možinetovo hišo.

Možinetova domačija je bila nekoč s 106 hektarji zemlje najbogatejša domačija na šentjoškem območju. Ima bogato zgodovino, njena prva pisna omemba iz leta 1625 ter letnici obnov (1842 in 1892), zapisani na dveh kamnitih vhodnih portalih, pričajo o res zavidljivi starosti hiše. Do 90. let prejšnjega stoletja je bila naseljena, nato pa je le še vztrajno propadala. Od vsega posestva je ostala samo še hiša, ki pa jo je na veliko srečo kraja in njegove kulturne dediščine leta 2003 kupil sedanji lastnik Peter ter jo obnovil. Obnova je trajala kar 15 let.

V hiši so štirje apartmaji. Nastanjena sva bila v najmanjšem, ki pa je bil za naju več kot dovolj. V njem je bila prostorna sobana z dnevnim prostorom in kuhinjo ter spalnica s kopalnico. V kuhinji ni manjkalo ničesar, saj je bila opremljena z vsemi kuhinjskimi pripomočki. Prijetno naju je presenetilo, da je bil hladilnik zelo dobro založen s hrano, poleg tega pa so naju za zajtrk pričakale tudi sveže kajzarice, kosmiči in paket Gorenjkinih roladic. V apartmaju sva se zelo dobro počutila, saj je bil lepo opremljen – njegovo pohištvo je odsevalo zgodovino hiše in njen kmečki slog.

Lastnik Peter in njegova hči sta naju zelo lepo sprejela. Gospod Peter je prijeten sogovornik, s katerim bi lahko kramljala ure in ure. Z veseljem sva prisluhnila njegovi pripovedi o tem, kako se je njegova želja o obnovi Možinetove domačije razvijala od ideje do realizacije. Meniva, da so lahko ljudje, kakršen je gospod Peter, vsem nam vzor, kako se lahko z ljubeznijo in vztrajnostjo doseže marsikaj.

Viri:
www.visitsentjost.si

 

About