Ribn’ški iluzionist

Ribn’čani so že od nekaj sloveli kot izdelovalci suhe robe. Po vsem cesarstvu so jo prodajali že od leta 1492, ko je cesar Friderik III izdal suhorobarski patent – listino za prosto trgovanje. Ob tako bogati zgodovini ni čudno, da je tudi David zelo ponosen na svoje korenine, ki jim, kot sam hudomušno pravi, dolguje tudi svoj priimek: Lesar.

S svojo blagovno znamko BioSing – BIO SALAMI INŽENIRING počne nekaj famoznega in povsem novega v slovenskem prostoru. Že sedaj mu zelo dobro  uspeva in verjameva, da se bo ta uspeh le še stopnjeval. Njegovi suhomesnati izdelki so svetlobna leta daleč od klasičnih mesnin, namenjena so ljudem, ki znajo ceniti okus, zgodbo, kvaliteto in pri tem uživati. Kot tehnolog v živilskem obratu si je nabral prenekatero izkušnjo in se na podlagi pridobljenega znanja vrnil z industrijske proizvodnje na raven obrtniške umetnosti. Izločil je vse aditive ter jim poleg naravne dodal še zdravilno vrednost. Zaradi naravne fermentacije z avtohtonimi mikroorganizmi BioSingovi izdelki vsebujejo veliko probiotikov. Narejeni so skoraj izključno iz bio svinjine avtohtonega krškopoljskega prašiča – ki vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin ter manj holesterola kot meso farmskih prašičev – v kombinaciji z govedino ali divjačino (jelen, medved).

Skrbno izbrano meso se predeluje ob določeni lunini meni in ni mleto, temveč rezano na kocke. Salame in klobase so nato delno naravno prekajene: bukov dim se ohladi v lončenih ceveh pod zemljo, da se v njem ohranijo estri, ki izdelku dajo nežno aromo. Glinene zorilnice šest metrov pod zemljo poskrbijo, da z naravnim prezračevanjem in uravnavanjem temperature žlahtna plesen prodre skozi ovitek, kjer se sproščajo encimi. Ti poskrbijo, da ima izdelek svojo značilno aromo in okus. BioSing izdelki so namenjeni okušanju in spajanju z vrhunskimi vini. Neverjetno je, kako bogato založeno klet vin ima David. Številnih vinskih posebnežev ne moreš kupiti v navadnih trgovinah, kot tudi njegovih izdelkov ne. Zahtevajo namreč vrhunsko postrežbo. Narezani so s specialnim lesenim rezalnikom in postreženi na setu SERVIR BioSing. Degustacija se vedno odvija od leve proti desni: začne se z Bio zaseko in divjačinsko klobasko, stopnjuje pa z bolj zahtevnimi in zorjenimi izdelki, ki se spajajo s perfektno ujetimi vrhunskimi vini. Najbolj sva bila presenečena ob pet let zorjeni salami z medvedom, ki se je popolno spojila s kozarcem Renčelove Negre.

David naju je z degustiranjem svojih mesnin prepričal ter dokazal, da je s svojimi klobaskami, salamami, zasekami in drugimi izdelki pravi iluzionist, sto let pred časom … Njegovi izdelki so butični, zaslužijo si visoko ceno in spoštovanje človeka, ki njegovo vizijo razume in zelo ceni.

Viri:

www.biosing.si

– David Lesar

About